Δραστηριότητες - Ανακοινώσεις

19. Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ήρωα Ηπειρώτη, Χατζη Μιχάλη Νταλιάνη

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στις 12 και 13-6-2010 στο Φραγκοκάστελο Σφακίων, για το Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη

 2010________

 

 Στη μνήμη των νεκρών Ηπειρωτών που πολέμησαν και έπεσαν στη μάχη του Φραγκοκάστελλου στα Σφακιά υπό την αρχηγία του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη στις 18-Μαΐου 1828, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, με την συμμετοχή των σωματείων ηπειρωτών Κρήτης, της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών και το Δήμο Σφακίων πραγματοποίησαν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον ιερό χώρο θυσίας .

 

2010_________2

 

 Η εκδήλωση ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 12-6-2010 στον ιερό χώρο που βρίσκεται η Προτομή του ήρωα Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη, του ήρωα Δεληγιαννάκη Στρατή και η μαρμάρινη πλάκα των ηρωικών αδελφών Πατσών .

Με πομπή με τα λάβαρα της Ομοσπονδίας και των φίλων Ηπειρωτών και με τους μουσικούς περπατητές φθάσαμε στον ιερό χώρο, όπου οι ιερείς της επαρχίας μας, προεξάρχοντος του αρχιερατικού Επιτρόπου Σφακίων πατήρ Αθανάσιου Κουκουνάρη μαζί με τον εφημέριο της ενορίας πατέρα Νικόλαο Παπαδόσηφο έψαλαν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των ηρωικών αγωνιστών.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια μεταβήκαμε στο χώρο εκδηλώσεων στο κάστρο  με τους ήχους του κλαρίνου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Σήφη Λύκου έγινε αναφορά στο αντάμωμα των Ηπειρωτών και των Σφακιανών, γεγονός που είναι διαχρονική απόδειξη των δεσμών Κρήτης και Ηπείρου. «Οι Ηπειρώτες ήταν πάντα παρόντες στους αγώνες για την Απελευθέρωση της Κρήτης, όπως και οι Κρήτες σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους, αυτοί οι αγώνες των προγόνων μας έδωσαν την ανεξαρτησία του έθνους., πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία που σήμερα εμείς απολαμβάνουμε» τόνισε ο Δήμαρχος Σφακίων.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι «είναι τιμή για μας τους Σφακιανούς να ανταμώνουμε σήμερα εδώ και να το εμβατήριο για αυτούς τους αγώνες στους σύγχρονους που θα δώσουμε από κοινού, η Κρήτη και η Ήπειρος.»

Ο Μανώλης Πατεράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων σημείωσε: «Πριν πέντε χρόνια πήραμε την πρωτοβουλία και πήγαμε στο Γιάννενα όπου μαζί με τους εκεί συμπατριώτες μας κάναμε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη. Ξεκινώντας από αυτή την ιδέα, προτείναμε στην Πανηπειρωτική να κατεβούμε στα Σφακιά, και να που η πρόταση μας πραγματοποιήθηκε σήμερα και έγινε το αντάμωμα τιμής και μνήμης στο χώρο των ηρωικών αγωνιστών.»

Ο ομιλητής εκ μέρους των Ηπειρωτών ήταν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Αλεξίου Κώστας, ο οποίος τόνισε: «Η  Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία ως εκ του χρέους της, επιδιώκει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε πρόσφορο μέσο της ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα εκείνων των στοιχείων που την συνθέτουν και δεν είναι τόσο η καθόλου γνωστά. Μέσα σ’ αυτούς τους στόχους από καιρό είχαμε συμπεριλάβει σχετική εκδήλωση αποτίνοντας φόρο τιμής σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν σ’ αυτό τον τόπο κάνοντας πιο ευρύτερα γνωστό ένα πρώτης κατά την εκτίμηση μου γραμμής ηρωικό γεγονός κατά τη διάρκεια της αποτίναξης τεσσάρων αιώνων τουρκικής τυραννίας και παλιγγενεσίας του γένους μας, εδώ στα ιερά χώματα των Σφακιών. Το Μάιο του 1828 τριακόσιοι ογδόντα Ηπειρώτες με επικεφαλής τον Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη και έπεσαν ηρωικά.»

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα μέσα στο Κάστρο με την ωραία μουσική κομπανία των Ηπειρωτών, τα χορευτικά του συλλόγου Ηπειρωτών Χανίων, το υπέροχο πολυφωνικό συγκρότημα της Ηπείρου και τα παιδιά του μουσικοχορευτικού συλλόγου Σφακίων καθώς και τα ριζίτικα τραγούδια για τον Ηρωα Χατζιμηχάλη και τους ηρωικούς μαχητές από την ριζίτικη ομάδα Χρυσόθεμις, ενώ οι Σφακιανοί μουσικοί Μάνος και Ανδρέας Μανουσέλης έδωσαν ευχάριστη νότα στην εκδήλωση αλλά και το κλαρίνο στον ιερό χώρο του κάστρου ξύπνησε τις συνειδήσεις και παρουσίασε νοερά στη φαντασία μας τους Δροσουλίτες, ηρωικές μορφές των μαχητών.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και φροντίδα της εκδήλωσης είχε ο Αλέξανδρος Λαμπίδης έφορος Πολιτισμού και σκηνοθέτης

Το βράδυ έγινε δεξίωση από το Δήμο προς τιμή των Ηπειρωτών.

Την Κυριακή οι φίλοι μας Ηπειρώτες κατέθεσαν στεφάνι περνώντας από το χωριό Ίμβρο στη προτομή του ηρωικού αρχηγού του Βόρειο-Ηπειρωτικού αγώνα Νικολάου Ψαρού, στη συνέχεια στο σχολείο του χωριού στη προτομή του μεγάλου πολιτικού και ευεργέτη Γεωργίου Ξενουδάκη και στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο μνημείο του Αναγνώστη Μανουσογιαννάκη, Γενικού Στρατάρχη Κρήτης, Φιλικού, Αγωνιστή του 1821 και σε όλες τις επαναστάσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η φιλοξενία του Μανούσου Χιωτάκη ήταν αξιέπαινη καθώς και η φιλική συμμετοχή του Ρουσάκη Μιχάλη Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

Ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών συνόδεψε τους φίλους μας Ηπειρώτες στο πούλμαν από τα Χανιά, στους τάφους των Βενιζέλων και όλο το υπόλοιπο διήμερο, ενημερώνοντας και ξεναγώντας τους για την ιστορία των Σφακιών από την Μυθολογία μέχρι και τις μέρες μας.

                                                                                                    Σήφης Μανουσογιάννης

ΙΝΒ 30062010

 

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 128 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση