ΣΦΑΚΙΑ

"Εμείς οι άλλοι οφείλομεν ευγνωμοσύνη στο λαό των Σφακίων που τόσες φορές εθυσιάστηκε για τους άλλους. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε πως, οι ως τα 1770 ευτυχισμένοι και σχεδόν ελεύθεροι Σφακιανοί, εθυσίασαν την ευτυχία τους για την ελευθερία των άλλων Κρητικών."

Ι. ΜΟΥΡΕΛΟΣ Ιστορικός

"Η φυλή των Σφακιανών είναι όντως η καθαρωτέρα καταγωγή των Κρητών, διότι η αγνότης τούτων διετηρήθη υπό της ορεινής αυτών θέσεως, ήτις διετήρησεν αυτοίς αποκλειστικά ήθη και έθιμα και διάλεκτον ης ιδιωματισμοί τινες κατάγονται από των ημερών του Μίνωος."

ΠΑΣΛΕΥ Άγγλος Συγγραφέας 1837

"Εις ουδέν μέρος της Ελλάδος διετηρήθη ο έρως της ελευθερίας τοσούτω ζωηρός και μεθ΄όλης αυτού της αγνότητος, όσω εν Σφακίοις. Η μικρά αυτή γωνία της Ελληνικής γης ....... εμπεριέχει τους μόνους ίσως ανθρώπους τους υπερηφανευομένους να φέρωσι το όνομα Έλλην."

M. TANCOIGNE

"Όταν ανέλαβα αρχηγός στις 11 Μαίου……τη Μοίρα (καταδρομών) στο Μάλεμε την άνοιξε ο Ντούβας με το έτσι θέλω. Και την άνοιξα γιατί δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα υπήρχαν καταδρομές στην Ελλάδα, χωρίς Ανωγειανούς και Σφακιανούς’’. «Από συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Γιάννη Φασουλά»

Ν. ΝΤΟΥΒΑΣ πρώην αρχηγός ΓΕΣ

"Ουδέποτε η Κρήτη πρέπει να λησμονεί ότι η χώρα των Σφακιανών ήτο η δημιουργηθείσα από την Θείαν Πρόνοιαν αξιοσέβαστος ακρόπολις, επάνω εις την οποίαν έσπαζαν τα άγρια και αφρισμένα κύματα της πολυκεφάλου και τερατώδους τυραννίας από της εποχής των Σαρακηνών μέχρι και της τουρκοκρατίας."

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΨΙΛΑΚΗΣ. « Ιστορία της Κρήτης »

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 232 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση