Καλώς ορίσατε

 

Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μου για τα Σφακιά, και θέλοντας να γνωρίσουν οι νεότεροι, στοιχεία από την παράδοση και την ιστορία του τόπου των προγόνων μας, δημιούργησα τα

"ΣΦΑΚΙΑ - Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ"

Ως ελάχιστη προσφορά σ' αυτούς που με την θυσία τους ή με το πνεύμα τους έκαναν τα Σφακιά να βρίσκονται στα υψηλότερα βάθρα της ελευθερίας και της παράδοσης.

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Ν. ΒΟΥΡΒΑXΗΣ

 

ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ. Αξιόλογη οικογένεια με ρίζα από τον Άγιο Ιωάννη, μέλη της διαπρέπουν στις επιχειρήσεις και στα γράμματα.

Βοηθούν την επαρχία όσο ελάχιστες οικογένειες, πάμπολλα βιβλία που αφορούν τα Σφακιά έχουν εκδοθεί ή παλαιότερες εκδόσεις έχουν επανεκδοθεί με την ενίσχυση των Βαρδινογιάννηδων.

Ενισχύουν τους ανθρώπους του Ρεθύμνου που έχουν ανάγκη δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες των ανθρωπιστικών πράξεων της οικογένειας μα ξέρω και  τους τιμώ για τις ενέργειες τους αυτές που κάνουν αθόρυβα. Μα μήπως είναι λίγοι οι άνθρωποι του Ρεθύμνου και των Χανίων που έχουν βρει δουλειά στις επιχειρήσεις τους.

Ευτυχώς οι οικογένειες των αδελφών έκαναν πολλά παιδιά, δεν έκαναν το λάθος άλλων βαθύπλουτων Ελλήνων. Παλαιότερα άνθρωποι κακόπιστοι από ζήλεια  κινούμενοι λέγαν και κάποια λέξη εναντίων τους, εγώ  σε αυτούς απαντούσα προσέξτε πως μιλάτε για Έλληνες αξιωματικούς, μιας και είχα ακούσει τον πατέρα μου να λέει ότι ο Νίκος και ο Βαρδής ήταν αξιωματικοί του Π. Ναυτικού.  

 Η παράδοση της οικογένειας αναφέρει ότι ένας πρόγονος τους παντρεύτηκε μια από τις κόρες του ηρωικού αρχηγού Δασκαλογιάννη.    

 Ένα από τα μεγάλα έργα τους είναι η γέφυρα τη Αράδενας που κατασκευάσθηκε το 1986 με έξοδα της οικογένειας Βαρδινογιάννη. 

Από την καταραμένη βεντέτα δεν ξέφυγε ούτε η οικογένεια των Βαρδινογιάννιδων με τον  λαϊκό ριμαδόρο, να γράφει για την μάνα Βαρδινογιάννη, που κλαίει τους γιούς της.

<< Σα θές ν ακούσεις κλαήματα κι όμορφα μοιρολόγια,
πρόβαλε εις τα Τσαλιανά κάτω στο Βασιλάκι,
ν ακούσεις τη Βαρδήναινα πως ήκλαιγε τσι γιούς τση.
‘Πού το μικρό βανεν αρχή κι έπηαινεν στο μεγάλο:
-Πωλιό μου σγουρομάλλικο ,Σήφη μου τσελέπη μου,
Γιάννη μου καπετάνιο μου και κοσμογυρευτή μου.
Γιάννη μου, δε σου το ‘λεγα, Γιάννη μου, δε σου το πα,
πως είν ‘ οι μπάλες δανεικές, δεν είναι πια σαν πρώτα>>.

 

                                             home_ai_gianni.jpgΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γενεαλογικό δένδρο Βαρδινάκης Γιάννης(1823-1900)  – Βαρδινογιάννης Παύλος (1860-1892)  – Βαρδινογιάννης Γιάννης(1888-1966)= Παύλος,  Σήφης, Νίκος, Βαρδής, Γεώργιος, Θεόδωρος, Αμαλία και Ελένη     

 

1. Βαρδής Παπαδάκης ή Πασαραμαντής απαγχονίστηκε κατά την Αιγυπτιοκρατία στο κίνημα του 1833.

 

2.  Βαρδινάκης Ιωάννης ή Βαρδινογιάννης (1823-1900) αρχηγός Σφακίων στην επανάσταση του 1877-78.

   

3. Βαρδινογιάννης Π. Ιωάννης (1888-1966) πατέρας των επιχειρηματιών, πήρε σύζυγο την Χρυσή Θεοδωρουλάκη* είχε εμπορικό στην Επισκοπή Ρεθύμνης και διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Επισκοπής η οποία για πολλά χρόνια ήταν μαζί με την Καρωτή. Οι Καρωτιανοί στήριζαν πάντα για πρόεδρο το Γιάννη Βαρδινογιάννη άκουσα μάλιστα από τον παππού μου και από άλλους χωριανούς  ότι μια φορά ο Γιάννης δεν έβρισκε εργάτες να σκάψουν το αμπέλι του, οι Καρωτιανοί όταν το έμαθαν πήραν την σημαία μαζί τους και πήγαν σύσσωμοι και έσκαψαν το αμπέλι του προέδρου. 

 

 

3,1.  Βαρδινογιάννης Ι. Παύλος (1925-1984). Ο φίλος, ο Υπουργός. Είχε σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες, εκλέχθηκε κατά επανάληψη βουλευτής Ρεθύμνης. Το  1950 είχε την διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου, ο Παύλος κατέβαινε με το κόμμα των Φιλελευθέρων στις εκλογές. Την επταετία της δικτατορίας διέφυγε στο εξωτερικό και από εκεί προσπάθησε να πείσει τους συνταγματάρχες να μεταβιβάσουν την εξουσία στους πολιτικούς, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.Τον ενθυμούμαι το  1977 να κατεβαίνει στις εκλογές με το κόμμα των Νεοφιλελευθέρων και να εκλέγεται, νέος εγώ τότε βοηθούσα στο προεκλογικό αγώνα του, είχαμε κάνει μια ολιγομελή νεολαία  και γυρνούσαμε από χωριό σε χωριό. Η επαρχία τον τίμησε με προτομή στη Χώρα Σφακίων.

 

 

3,2.  Βαρδινογιάννης Ι. Νίκος (1931-1973) Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, νωρίς άφησε το Π. Ναυτικό και στράφηκε στις επιχειρήσεις, θέτοντας τις βάσεις για τον επιχειρηματικό κολοσσό που αργότερα θα ονομάζεται όμιλος Βαρδινογιάννη. Πλοία,  διυλιστήριο, σταθμοί διανομής πετρελαίου, ξενοδοχεία κλπ. είναι μερικές από τις δραστηριότητες του ομίλου που άφησε ο Νίκος. Αν και σύντομη η ζωή του πρόλαβε να βοηθήσει τα Σφακιά:   

« Επιτροπή Σφακιανών επεσκέφθη τον διακεκριμένο Κρητικό εφοπλιστή κ. Νίκο Βαρδινογιάννη και τον παρακάλεσε

να βοηθήση στην επανέκδοση του δυσεύρετου βιβλίου του Γρ. Παπαδοπετράκη ‘‘Ιστορία των Σφακιών‘‘

με την ευκαιρία της 150ετίας της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ο κ. Βαρδινογιάννης Σφακιανός εκ πατρός και μητρός, εδήλωσε στην επιτροπή ότι αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα έξοδα

της επανεκδόσεως του βιβλίου και ανέθεσε στον εκλεκτό συμπατριώτη διανοούμενο κ. Νικ. Αγγελή

την όλη επιμέλεια της εργασίας.

Η επιτροπή εκφράζουσα τα αισθήματα των απανταχού Σφακιανών ευχαριστεί θερμότατα τον κ. Βαρδινογιάννη

για την πατριωτική προσφορά του ».   ( Εγκυκλ. Σφακίων Π. Κελαϊδή)  

 

 

3.3.  Βαρδινογιάννης Ι. Βαρδής  Ο Άρχοντας που κυβερνά τον κολοσσό των επιχειρήσεων με τρομερή  επιτυχία. Ο Σφακιανός που βοηθά όπως μπορεί την επαρχία. Ο εξόριστος της δικτατορίας. Ο Ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού. Στις επιχειρήσεις του εργάζονται πλείστοι Κρήτες.  Σύζυγος του είναι η πρέσβειρα της ΟΥΝΕΣΚΟ Μαριάννα Μπουρνάκη Βαρδινογιάννη. Η Κυρία που έχει μπει στις καρδιές όλων των Ελλήνων, δημιούργησε το σύλλογο που βοηθά τα παιδιά με κακοήθεια και τους βασανισμένους γονείς να έχουν μια στέγη κοντά στο παιδί τους. Από το 2007 αγωνίζεται να κτίσει ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά στο Γουδί, έχει τιμηθεί από την Ευρώπη με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής>>.  

 

 

3,4. Βαρδινογιάννη - Κεφαλογιάννη Ελένη η ευγενική κυρία που έχει παντρευτεί τον υπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη και έχουν κόρη την δραστήρια βουλευτή Ρεθύμνης  Όλγα Κεφαλογιάννη.  

 3.5 Θεόδωρρος, έφυγε νωρίς από την ζωή ήταν ομολογουμένως άνθρωπος με κεφαλαίο. 

 3.6. Ιωσήφ, σύντεκνος της οικογένειας μας, επιτυχημένος  επιχειρηματίας της Κρήτης,  δεν έλλειπε και από ανθρωπιστικά θέματα όπως μπορούσε βοηθούσε σε σασμούς, και για αυτούς που δεν ξέρουν τι είναι σασμός είναι η συμφιλίωση μεταξύ  οικογενειών που τους χωρίζει βεντέτα. 

3.6.1 Ιωάννης του Σήφη αξιόλογος κρητικός και για χρόνια πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας λαϊκής βάσης ΑΝΕΚ.

3.7 Αμαλία.

3.8 Ο Γεώργιος διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού.

 

 

 

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 283 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση