Ήθη και Έθιμα

ΙΔΙΟΡΡΥΘΜΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ

Ιδιόρρυθμα ονόματα των Σφακιών

Μανούσος, όνομα που προέρχεται από το φυτό μανουσάκια ή κατά άλλους από το Ενετικό Μανούκιο και με παραφθορά Μανούσιος ή Μανούσος.

 

Ρούσσος ή Ρούσσιος, φαίνεται ότι κάποιο παιδί ήταν κοκκινόξανθο και του έβαλαν το παρανόμι αυτό (μοιάζει με Ρούσο δηλ Ρώσο) μετά έγινε βαπτιστικό όνομα.

 

Διωματάρης, αυτός που έχει καλά προσόντα ψυχικά και σωματικά. .

 

Τσελεπής, τούρκικη λέξη που σημαίνει λεβέντης άνδρας και μεγαλόπρεπος. Με το όνομα αυτό συναντούμε το Γεώργιο εγγονό του Δασκαλογιάννη που σκοτώθηκε στη Κάνδανο το 1821. Εγώ τον ονομάζω Τσελεπή 1ο σε διάκριση του Τσελεπή του 2ου επίσης Δασκαλογιάννη ή Δασκαλάκη που έπεσε στην Ανώπολη στην επανάσταση του 1866-69.

 

Πώλος από το Παύλος, από τον Απόστολο Παύλο που όπως ξέρουμε έμεινε για λίγο στα Σφακιά κατά την μεταφορά του στη Ρώμη. Αργότερα εκτός από βαπτιστικό όνομα έγινε και πρόθεμα επιθέτων όπως Πωλογιώργης, Πωλοστελής , Πωλομαρκάκης κα

 

Ξηρούχης τοπική απόδοση του Ξενοφώντα τον ονομάζουμε και Ξηρά.

 

Χαιδεμένος κάτι αντίστοιχο της ονομασίας μπέμπης, αργότερα έγινε βαπτιστικό όνομα και μετά επίθετο οικογένειας. Στη Μολδοβλαχία πολέμησε ο Δαιμονάκης Χαιδεμένος.

 

Βαρδής από το Βυζαντινό Βάρδας.

 

Ιερώνυμος, στη προφορά Γερώνυμος, βαπτιστικό όνομα που σπανίζει στην υπόλοιπη Κρήτη. Το βρίσκουμε στα Σφακιά από την εποχή του 1435 σε συμφωνητικό μεταξύ του Γερώνυμου Σκορδύλη και των Βαλεριανών, αργότερα στην επανάσταση του Κανδανολέων 1523-27 ο θείος της άτυχης νύφης Σοφίας ονομαζόταν Γερώνυμος Σκορδύλης.  Στις 24 Ιουν 1645  εμφανίζεται πάλι ο Ιερώνυμος Σκορδύλης. Ο προπαππούς μου καθώς και ο πατέρας του ονομαζόταν Ιερώνυμος για να δείξω και γω την ακολουθία του ονόματος μου(από τους Σκορδύλους). Επίσης στο Ασκύφου υπήρξε ο αγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνα, Γερώνυμος Γιαλές και βέβαια ο φίλος και εγγονός του επίσης Ιερώνυμος.


 

ΙΝΒ24012013

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 357 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση