Δραστηριότητες - Ανακοινώσεις

49. Δελτίο Τύπου - Ανοικτή Επιστολή Δημάρχου Σφακίων.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ

Τ.Κ. 73011 – Χώρα Σφακίων Χώρα Σφακίων 28-12-2011

Τηλ. 28250 - 91541

Φαξ: 28250-91543

ΠΡΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Κεντρικό Λιμενάρχη Χανίων

κ. Δασκαλάκη Αντώνη

ΚΟΙΝ.

1. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ κ.Καρούτζο Αθανάσιο

2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ κ. Αρναουτάκη Σταύρο

3. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ κ. Γεωργιάδη Σπυρίδων-Άδωνις

4. ΥΠτΠΠ/Α/Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ/γραφείο ΑΡΧΗΓΟΥ

5. Βουλευτές Ν. Χανίων

6. ΜΜΕ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ

 

Για την επιβολή προστίμων για το θέμα του πλοίου ΣΑΜΑΡΙΑ και του εγκλωβισμού των 650 επισκεπτών της Αγ. Ρουμέλης στις 6/9/2011.

Μετά από απόφαση και εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σφακίων στις 10/12 έχω να δηλώσω τα εξής:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΔΗΜΟΣΙΑ την απαράδεκτη και προκλητική επιβολή προστίμων από το Λιμενάρχη Χανίων κ. Δασκαλάκη σε εμένα προσωπικά στον  πρόεδρο της ΑΝΕΝΔΥΚ και σε πολλούς κατοίκους της τοπικής κοινότητας Αγίας Ρουμέλης.

Συγκεκριμένα ο κ. Δασκαλάκης επέβαλλε πρόστιμο σε μένα και στον κ. Μπραουδάκη (Πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ):

Α) 3.000€ «γιατί προσεγγίσαμε με φουσκωτό σκάφος το πλοίο ΣΑΜΑΡΙΑ ενώ βρισκόταν εν κινήσει και πραγματοποιήσαμε επιβίβαση σε αυτό οδηγώντας το τελικά στη Σούγια και όχι στη Παλαιόχωρα όπως είχε διατάξει για να «ακινητοποιηθεί».

Β) 3.000€ «διότι την 06-09-2011 και ώρα 19:00 στη θαλάσσια περιοχή Σούγιας σύμφωνα με ημερολογιακή εγγραφή του Πλοιάρχου και από μαρτυρικές καταθέσεις, επιβιβάσθηκε στο Ε/Γ – Ο/Γ – Δ/Ρ «ΣΑΜΑΡΙΑ Ι» Ν.Χ. 16 ζητώντας από τον Πλοίαρχο να αποπλεύσει ενώ το πλοίο τελούσε υπό απαγόρευση απόπλου από τις Λιμενικές Αρχές και μη συμμορφούμενος α) με τις οδηγίες των αρμόδιων του πλοίου ως προς την ευταξία και την ασφάλεια του και β) μην υπακούοντας στις Δ/γες και υποδείξεις της Λιμενικής αρχής για την τήρηση της Δημόσιας τάξεως και ασφάλειας.»

Επίσης επέβαλλε σε περίπου 20 κατοίκους της Αγ. Ρουμέλης πρόστιμο 3.000€ στο κάθε ένα για το δεύτερο λόγο.

Είναι πράγματι εντυπωσιακά λυπηρό και αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής της αγκύλωσης που διέπει ένα τμήμα των δημόσιων υπηρεσιών αυτή η εξέλιξη.

Αντί ο κ. Λιμενάρχης (και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι):

-          Να αναγνωρίσει το λάθος -έστω σιωπηρά- που διέπραξε εκείνη την ημέρα εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το οποίο για λόγους μιας απίστευτης γραφειοκρατίας και εν μέσω τουριστικής περιόδου απαγόρευσε τον απόπλου σε 80 πλοία από την Κέρκυρα μέχρι τα Δωδεκάνησα και από τη Σαμοθράκη μέχρι την Κρήτη οδηγώντας σε οικονομική καταστροφή πολλές περιοχές της χώρας.

-          Να εκτιμήσει την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, των κατοίκων της Αγ. Ρουμέλης και της ΑΝΕΝΔΥΚ να προχωρήσουν σε ένα δρομολόγιο απεγκλωβισμού 650 επισκεπτών του φαραγγιού της Σαμαριάς, που είχαν μείνει όμηροι στην παραλία της Αγ. Ρουμέλης λόγω της αλλοπρόσαλης απαγόρευσης από το Υπουργείο, σώζοντας τον τουρισμό της περιοχής μας και της Κρήτης από μια άνευ προηγουμένου δυσφήμηση. Μια πρωτοβουλία η οποία πάρθηκε στη παραλία της Σούγιας όταν μετά από έξι ώρες προσπαθειών του Δημάρχου Σφακίων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Καρούτζου όλων των βουλευτών του Νόμού Χανίων στάθηκε αδύνατον να πειστεί ο Υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης να επιτρέψει αυτό το ένα δρομολόγιο καθώς θεωρούσε ότι «διακυβεύεται η ασφάλεια των επιβατών»!!!

-          Να μετρήσει το εύρος της θετικής απήχησης που είχε η ενέργεια μας σε παγκρήτιο και πανελλαδικό επίπεδο και η οποία καταγράφηκε στον τύπο και στα ΜΜΕ μέσα από δεκάδες δηλώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης και επιδοκιμασίας Δημοτικών Συμβουλίων, μαζικών φορέων, εκπροσώπων του τουρισμού, βουλευτών και ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

-          Να λάβει υπόψη του το αποτέλεσμα της νέας εξέτασης από το νηογνώμονα που έγινε τις αμέσως επόμενες ημέρες από το επεισόδιο που έδειξε ότι το ΣΑΜΑΡΙΑ ήταν και είναι ασφαλές και αξιόπλοο και ΚΑΚΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Ο ΑΠΟΠΛΟΥΣ εκείνη την ημέρα (γι’ αυτό άλλωστε και με βάση το ίδιο θετικό πόρισμα της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων που ίσχυε και την ημέρα της απαγόρευσης απόπλου είχε πάρει την άδεια να εκτελεί το δρομολόγιο για τη Γαύδο).

-          Να κατανοήσει ότι όπως η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων έτσι και η ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ και αντίκρουση στην πράξη παράλογων αποφάσεων της πολιτείας οι οποίες δυσκολεύουν – δυσφημούν και καταστρέφουν τοπικές κοινωνίες, αποτελεί υποχρέωση των πολιτών και των τοπικών τους αρχόντων.

ΑΝΤΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο κ. ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ (και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι) ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,

προχωράει ως ο τέλειος γραφειοκράτης στην επιβολή ενός ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥ προστίμου απέναντι στην κοινωνία των Σφακίων για να αποδείξει ποιος ξέρει τι …

Ως Δήμαρχος Σφακίων ΔΗΛΩΝΩ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ότι ούτε εγώ, ούτε οι κάτοικοι της ακριτικής Αγ. Ρουμέλης, ούτε ο Πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ, πρόκειται να πληρώσουμε το πρόστιμο και θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες γι’ αυτό.

Καλώ τον κ. Δασκαλάκη έστω την τελευταία στιγμή να συναισθανθεί το λάθος του και να ακυρώσει την επιβολή του προστίμου.

Καλώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να πάρει επίσημη θέση για το αν καλύπτει πολιτικά την ενέργεια αυτή του υφισταμένου τους.

Ζητώ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, τους βουλευτές και τους Δημάρχους της Κρήτης να πάρουν θέση.

Μετά τιμής

Ο Δήμαρχος Σφακίων

Πολάκης Παύλος

Υ.Γ. Σύντομα ο Δήμος Σφακίων θα γίνει ιδιοκτήτης του κύτους του παροπλισμένου πλοίου ΣΦΑΚΙΑ το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι μηχανές, τα καύσιμα, τα λάδια και όλα τα κινητά μέρη.

Έχουμε σκοπό αυτό το πλοίο να το βουλιάξουμε σε περιοχή της ακτογραμμής του Δήμου Σφακίων δημιουργώντας έτσι ένα ναυάγιο και μια προστατευμένη περιοχή που θα αναδειχθεί ως καταδυτικός προορισμός βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη του τόπου μας.

Είμαστε περίεργοι αν το Λιμεναρχείο Χανίων θα διευκολύνει αυτή την προσπάθεια (στην οποία θα προσπαθήσουμε να τηρήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες) ή θα οχυρωθεί πίσω από γραφειοκρατικά εμπόδια συνεχίζοντας αυτή την ιδιότυπη βεντέτα που φαίνεται να έχει ξεκινήσει με τα Σφακιά και η οποία ελπίζουμε να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ.

Είσοδος Μελών

Ποιός είναι online?

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 87 επισκέπτες και κανένα μέλος

Αναζήτηση